2012. május 6., vasárnap

Olivás medvehagyma

Kedvenc tavaszi pestonk: medvehagyma, extra szűz olíva olaj, pirított dió és tökmag!


A medvehagyma igazi tavaszi kincs. Leveleit, amelyek erősen fokhagyma illatúak, virágzás előtt szedik, és frissen használják fel. A medvehagyma főleg a gyertyános, tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében nő nagy tömegben, hajtásai március elejétől már láthatóak. A védett területek kivételével nem tiltott a  gyűjtése, de a gondos medvehagyma gyűjtő egy-egy tőről legfeljebb a levelek felét szedi le, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

Fogyaszthatjuk nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve, leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható pestoként, ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen erős illata nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, tisztítja a vért.

Bio pirított dióval és tökmaggal gazdagított különleges tavaszi pestonkat elsősorban tésztákhoz és kenyérhez ajánljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólást, rövidesen közzétesszük!

Kézműves Közösség :)